Az értékes propolisz

Az értékes propolisz


A propolisz ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, ami sok mindenre jó, gyógyító hatásairól korábban ITT írtam.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős hámgyógyító hatása van.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, a baktériumok-szaporodását gátló, frissítő hatása van. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. Sokan ajánlják impotenciára, más (nem lelki eredetű) szexuális problémákra, a propoliszon kívül magát a mézet is, férfiaknál akár a nemi szervbe masszírozva. A vastagbél rákos sejtjeinek növekedését gátolja.

De vajon hogyan készül az oldat, amit propoliszra allergiások kivételével bárki fogyaszthat?

Nézd meg a videót, amiben több hasznos dolgot tudhatsz meg a propoliszról és a propolisz tinktúra előállításáról. A videó után pedig leírva is láthatod az elkészítését.
Tinktúra készítése propoliszból

  • 100 gramm, 80-96%-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott „dermedt” propoliszból 20 gramm-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt.
  • Tisztán, vagy alkoholos tinktúraként (így akár két évig is eltartható). Adagja 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp.

Sötétbarna színű, mézes-alkoholos illatú és ízű folyadék. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is.

Teszik tablettákba, krémekbe is. A propolisz tinktúra nemcsak gyógyszertárban, hanem közvetlenül a méhészeknél is megvásárolható.


Forrás:

Youtube / Méhészkedés - Hobbi Méhészet oldal

wikipedia

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....