Magányosan élő méhek, 2. rész

Magányosan élő méhek, 2. rész


Magányos méhekről íródott sorozatom a művészméhek néhány fajtájával folytatódik.


A művészméhekről általánosságban

A művészméhek az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók. Nyelvük mérete alapján a hosszúnyelvű méhek közé sorolhatók; ez teszi alkalmassá őket a pillangós- és ajakos virágú növények speciális virágainak beporzására, illetve ezek nektáriumainak elérésére. Rágóik erősek.

Jellemző gyűjtőkészülékük a potroh hasi oldalán található „haskefe”, amely a kültakaró szőrképlete.

A fajok többsége magányosan él. A párzás után az utódokról csak a nőstény gondoskodik, tehát ő készít fészket a petéknek. Laza társas kapcsolatra sem törekszenek, bár a bölcsőnek alkalmas helyek közelsége (például egy nádtetőben vagy rovarszállóban) közel hozhatja őket egymáshoz.

Ivadékbölcsőik lehetnek idegen járatok, elhagyott csigaházak vagy növényi szárak — ezeket a rágóikkal „kivagdalt” levéldarabokkal és egyéb, a külvilágban gyűjtött anyagokkal bélelik. Fészkeiket előszeretettel bélelik a molyhos ökörfarkkóró szőreivel.

Számos termesztett növény fontos megporzói.

A művészméheknek több, mint 4000 fajuk ismert, legfontosabb hazai nemzetségeik:

  • a faliméhek,
  • a szabóméhek
  • a kőművesméhek,
  • a pelyhesméhek és
  • a fészekélősködő kakukkméhek.

 

Kakukkméh

Kleptoparazita méhfajok, más néven kakukkméhek. Ezek nőstényei nem építenek fészket és nem gyűjtenek pollent. Behatolnak a pollent gyűjtő fajok fészkeibe, és petéiket a már megépített sejtekbe helyezik. A petéből kikelő lárvájuk megöli a gazdaméh lárváját (ha a nőstény ezt nem tette volna meg), és elfogyasztja azt. Néhány esetben a méh még a méhanyát is megölheti, hogy annak a szerepébe bújva kezdje el lerakni saját petéit.

A kakukkméhek nőstényei nem rendelkeznek a virágport gyűjtő speciális hosszú szőrszálakkal. Kevés testszőrzetük van, külső vázuk vastag.

Ez az élősködő viselkedés sok méhfaj jellemzője, a méhek több családjában is előfordulhatnak, szakértők szerint összesen több ezer kleptoparazita faj létezik.

(A felső képen látható a kakukkméh.)

 

Így néz ki a rajzos pelyhesméh:

 

A fotó forrása: Bruce Marlin / wikimedia

 

A többi művészméhről a következő részekben esik szó.

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: A képen egy kakukkméh látható. Forrás: alegsaonline.com

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....