Mézharmat méz
A mézharmat méz eltér a többi méztől, mivel a méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból. A mézharmat különféle félfedelesszárnyúak, különösen a levéltetvek, pajzstetvek, levélbolhák, liszteskék és a kabóca-együttesek által kiválasztott anyagcseretermék, melyet a méhek a levelekről összegyűjtenek, és elszállítják a kaptárokba. Ebből a cukros, ballasztanyagokban gazdag alapanyagból, a mézharmatból készítik a különféle lomb-, fenyő-, harmat-, illetve erdei mézeket. Ezeknek a mézeknek a színe és aromája igen változatos a mézharmat származásától függően. Különösen a jegenyefenyőn és a lucfenyőn gyűjtött mézharmatból készült erdei mézek különböznek a hagyományos virágmézektől.
A friss mézharmat áttetsző. Gazdag cukrokban, különösen sok benne a gyümölcscukor (fruktóz), a szőlőcukor (glükóz) és az étkezési cukor (szacharóz); ezeknél kevesebb a maltóz, a fruktomaltóz, a melizitóz és az oligoszacharóz. Tartalmaz még enzimeket, szerves savakat, vitaminokat, adenozin-monofoszfátot (AMP).
A mézharmat méz Magyarországon kevéssé, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban nagyon népszerű mézfajták. Aránylag több enzimet tartalmaznak, mint a virágmézek. A mézharmat méz elnevezés többféle mézfajtára utal, amelyeket különböző növények mézharmatából készítenek:
- Erdei méz: a mézharmat méz általános megnevezése, ha nincs fő összetevője. Kis mennyiségben keveredhet hozzá virágméz. Színe, íze a növényektől és a mézharmatot előállító tetvektől függ. A főként különféle fenyőfajokon termett mézharmatból készült méz barna színű, erőteljes, enyhén kesernyés ízű.
- Lombos fákról gyűjtött mézharmatméz / Tölgyfaharmat méz: hasonló az erdei mézhez, Íze erőteljes, gyakran karamellára emlékeztető.
- Fenyőméz / Fenyőharmatméz: Sötétzöld-fekete, néha vöröses, erősen fűszeres.
A mézharmat méz rendszerint sötét színű, jellegzetes, erőteljes ízű, sokáig folyékony mézfajta. Íze aszerint változhat, hogy milyen fáról gyűjtötték a mézharmatot. Illata a fenyőére hasonlít. Virágport nem tartalmaz. Hatása rendkívül jótékony a szervezet számára, a többi mézhez hasonlóan ez a fajta is immunrendszer erősítő. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban. Enyhe antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet. Csonterősítő, értisztító, vizelethajtó, idegnyugtató, koleszterincsökkentő, de jó a vérszegénységre is, illetve segítséget nyújt a légúti megbetegedések esetén.
A mézharmat méz különleges ételkiegészítő lehet. Péksütemények, müzlik, szószok, joghurtok, és desszertek ízesítésére használják, de teákhoz és smoothie-khoz adva is kiváló.
Ez az írás eredetileg a Méz Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva még többet olvashatsz a mézről.
Forrás:
wikipedia
Kép: pixabay
MézVilága cikkek